Vad är Terrazzo?

Vad är terrazzo eller cementmosaikmassa som det även kallas? Det är krossad marmor i olika fraktioner som blandas med cement och vatten. Marmorkrossen finns i ett otal färger och kan kombineras efter önskemål av kund. Även cementen kan pigmenteras så att man även där kan få en önskad färg.

Det är på grund av sin slitstyrka mycket lämplig i offentliga miljöer som trapphus sjukhus och diverse miljöer med hård persontrafik. En del färger är dock känsligare och detta skall man ta med i beräkningarna vid val av terrazzofärg kontra miljö där den skall placeras.

I äldre hyreshus är terrazzon ett mycket vanligt inslag och där kan man se att den har stått emot väder och vind på ett mycket bra sätt. Det som kan ske är att det har börjat rostspränga vid fotskrapan och detta leder vidare till bom dvs. terrazzon släpper från underlaget.

I detta läget kan vi byta ut fotskrapsramen och laga med identisk terrazzo. Speciellt vid entréplan kan även salt odyl gjort att det har bildats en porig och svårstädad yta. Genom en speciell slipning kan vi ta fram golvet till nära nyskick.

Detta är en kort sammanfattning om terrazzo.

Har ni frågor om terrazzo -klicka dig tillkontaktsidan!